επαρχια

Καμαγουεϊ

Περιοχες επαρχιας


Καιρος

Εδώ θα συναντήσετε πολλές φυτείες ζάχαρης και ρυζιού, αλλά κυρίως ασχολούνται με την εκτροφή ζώων σ’ αυτήν την περιοχή, στην οποία θα συναντήσετε και τους Vaqueros (Κουβανούς cowboys) καβάλα στα άλογά τους.

Η πολη Καμαγουεϊ

Η πόλη Camaguey ονομάζεται “λαβύρινθος” εξαιτίας του δύσκολου ρυμοτομικού της σχεδίου. Θα πρέπει να προσανατολίζεσθε καλά αν οδηγείτε στους δρόμους της. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της πόλης είναι οι πολλές πλατείες και τα πάρκα της, συμπεριλαμβανομένων της Πλατείας San Juan de Dios, που χτίσθηκε τον 18ο αιώνα, και του Πάρκου Ignacio Agramonte, που χρησίμευε ως πεδίο ασκήσεων κατά την αποικιοκρατική περίοδο. Μια συγκρατημένη αποικιακή αρχιτεκτονική και μια παραδοσιακή κλίση προς τις τέχνες, έχουν εμπλουτίσει την πνευματική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων της πόλης.  Τα μεγάλα πήλινα πιθάρια (Tinajón), που χρησιμοποιούνταν από το παρελθόν μέχρι σήμερα για να αποθηκεύουν τα νερά της βροχής στις εσωτερικές πλακόστρωτες αυλές πολλών σπιτιών, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης.

Η πόλη Camaguey, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα λίκνα της Κουβανέζικης κουλτούρας. Το παλαιότερο τμήμα της πόλης είναι μοναδικό, λόγω των στενών ελικοειδών δρόμων και σοκακιών που ξεκινάνε ή καταλήγουν σε δημόσιες πλατείες και σχηματίζουν ένα πολύπλοκο λαβύρινθο –αυτό έγινε εσκεμμένα για να μπερδεύουν τους πειρατές και άλλους επιδρομείς κατά το παρελθόν. Τα περισσότερα κτίρια διαθέτουν δροσερές, πολυεπίπεδες πλακόστρωτες εσωτερικές αυλές με μεγάλα πήλινα πιθάρια –σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεταξύ άλλων, το  περιλαμβάνει το στενότερο δρόμο της Κούβας –το δρομάκι Funda del Catre Alley, φάρδους 7,2 ποδιών (2,2 μέτρων) και μήκους 252,6 ποδιών (77 μέτρα).

Άλλοι πόλοι έλξης είναι το Principal Theater (που χτίσθηκε το 1850) –το κοιμητήριο Puestro Principe (από το 1814, είναι το παλαιότερο κοιμητήριο της χώρας που εξακολουθεί να λειτουργεί) –το Μουσείο Ignacio Agramonte (ιστορία και διακοσμητικές τέχνες) –το Μέγαρο Amelia Simoni (διακοσμητικές τέχνες και έπιπλα που ζωντανεύουν τα έθιμα του 19ου αιώνα) –το Πάρκο Ignacio Agramonte (πρώην πλατεία Arms, χτίσθηκε το 1528) –ναοί και δημόσιες πλατείες μεγάλης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αξίας –ο Οίκος των Τροβαδούρων –γκαλερί τέχνης –χειροποίητα εκθέματα –το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ignacio Agramonte, Στρατηγός που έλαβε μέρος στους Αγώνες της Κούβας για ανεξαρτησία εναντίον της Ισπανίας κατά τον 19ο αιώνα (στο σπίτι εκτίθενται έπιπλα και διακοσμητικά είδη που χρονολογούνται στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα).

Η πόλη διαθέτει μια αξιόλογη ομάδα χορού, το Ballet of Camaguey. Εδώ διοργανώνονται το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και τα παραδοσιακά Φεστιβάλ του San Juan, που ανατρέχουν στον 18ο αιώνα και περιλαμβάνουν μια εβδομάδα με χορευτικές εκδηλώσεις και παρελάσεις πολύχρωμων αρμάτων παρέλασης, χορευτικές ομάδες του δρόμου και congas (είδος χορού της Κούβας). Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ένα ευρύ δίκτυο από εστιατόρια, μπαρ, καμπαρέ, clubs, café και disco.


Η επαρχία διαθέτει πολλές φυσικές καλλονές. Το οικολογικό πάρκο διαφύλαξης ζώων και φυτών Sierra de Cubitas έχει αρκετούς φυσικούς διαδρόμους, περισσότερα από 70 σπήλαια μεγάλης σπηλαιολογικής και αρχαιολογικής σημασίας, και ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα. Διασχίστε το Πέρασμα Paredones Pass -ένα βαθύ μονοπάτι μήκους σχεδόν 5.000 ποδιών (1.500 μέτρων) στο βυθό ενός αποξηραμένου ποταμού, ανάμεσα σε βράχους ηλικίας πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνων, το οποίο  είναι καλυμμένο από φυτά όπου φωλιάζουν πολύχρωμα πουλιά- διασχίστε το Πέρασμα Vigueta Pass, όπου μπορείτε να δείτε αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας –επισκεφθείτε το Σπήλαιο Lechuza (Κουκουβάγια), οι στοές του οποίου οδηγούν σε αίθουσες διαμέτρου 164 ποδιών (50 μέτρων). Τα Σπήλαια Maria Teresa και Pichardo περιέχουν ινδιάνικες προϊστορικές εγγραφές. Για καταρρίχηση, επισκεφθείτε το Χάσμα Mayanna, ένα σπήλαιο με μια κατακόρυφη είσοδο, βάθους 295 ποδιών (90 μέτρων) και ξηρό πυθμένα. Στα ανοιχτά της νότιας ακτογραμμής της επαρχίας βρίσκεται το Cayo Caguamas, στο οποίο μπορείτε να κολυμπήσετε, να καταδυθείτε ή να κάνετε βαρκάδα και να επιδοθείτε στο ψάρεμα με ελαφρύ εξοπλισμό.

Τι να κανετε στη πολη του Καμαγουεϊ

  • Εθνικό Μνημείο και ένα από τα πιο αξιόλογα αποικιακά κατάλοιπα της Κούβας, αυτή η κομψή και ήρεμη πλατεία μοιάζει με προσεκτικά σχεδιασμένο σκηνικό ταινίας. Η γοητεία της είναι ανεπαίσθητη αλλά αναμφισβήτητη. Οι αποικιακές αψίδες, οι στρογγυλές πλάκες και τα σπίτια με τις κόκκινες κεραμιδωτές στέγες και παράθυρα μαρτυρούν πολλά για το αποικιακό παρελθόν του Camaguey. Η πλατεία, της οποίας το παρόν σχέδιο ανατρέχει στο 1732, είναι πολύ σημαντική για τους Κουβανούς. Η σωρός του εθνικού ήρωα της επανάστασης Ignacio Agramonte μεταφέρθηκε εδώ για αναγνώριση το 1873, αφού είχε καεί από τους Ισπανούς.

  • Το πιο σημαντικό κτίριο στην αρκετά απλή Plaza de los Trabajadores είναι αυτή η συμπαγής πλίθινη εκκλησία του 18ου αιώνα, η πιο ξακουστή στο Camaguey και στην εποχή της η μεγαλύτερη εκκλησία της Κούβας. Στο σημείο αυτό υπήρχε ένα παρεκκλήσι το 1601 –η παρούσα κατασκευή ανατρέχει στο 1748 (ανακατασκευάσθηκε το 1848 και εκ νέου το 1909 μετά από μια πυρκαγιά). Στη μια πλευρά βρίσκεται το παλαιό μοναστήρι, το οποίο φιλοξενεί μέχρι σήμερα ένα διαρκώς μειούμενο αριθμό μοναχών. Η εκκλησία αποτελεί ένα εκλεκτικό αρχιτεκτονικό μίγμα. Την οροφή διακοσμούν εντυπωσιακές τοιχογραφίες αρ-νουβό τεχνοτροπίας που προστέθηκαν τον 20ο αιώνα. Αξιοσημείωτα είναι ακόμα ο ζωγραφικός ξύλινος βωμός νέο-γοτθικού ρυθμού και το Santo Sepulcro, ένα φέρετρο του 1762, περίτεχνα διακοσμημένο με 25.000 ασημένια νομίσματα, το οποίο περιφέρουν 8 άνδρες κατά τις λιτανείες το Πάσχα. Κατεβαίνοντας τη στενή σκάλα πίσω από την κεντρική Αγία Τράπεζα βρίσκεται μια μυστηριώδης κρύπτη, τα απομεινάρια ενός εκτεταμένου υπόγειου κοιμητηρίου. Το μεγαλύτερο τμήμα του κοιμητηρίου αχρηστεύθηκε μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά, αλλά παραμένουν 6 μακάβριοι τάφοι με σκελετούς και αποτελούν ανατριχιαστικό θέαμα κατά μήκος ενός μικρού μουσείου με αντικείμενα του 18ου και του 19ου αιώνα, τα οποία αποκαλύφθηκαν στην εκκλησία.

  • Ένας στενός πεζόδρομος, περιστοιχισμένος από αποικιακά σπίτια σε παστέλ αποχρώσεις καταλήγει σε μια πλατεία ακανόνιστους σχήματος. Αυτή η πλατεία του 18ου αιώνα έχει αναπαλαιωθεί με λάμπες δρόμου, τεράστια πιθάρια και διαχρονικά αγάλματα ντόπιων σε ποικίλες πόζες καθημερινής εργασίας και τέρψης. Η αναπαλαίωση συνέβαλε σημαντικά στην αποκάλυψη μιας κλασσικής αποικιακής πλατείας του Camaguey.

  • Απέναντι στη La Merced βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε ο νούμερο –ένα ήρωας του Camaguey, ο επαναστάτης στρατηγός του 19ου αιώνα, ο οποίος έπεσε πολεμώντας κατά των Ισπανών το 1873. Το μουσείο ακολουθεί τα ίχνη της ζωής, της καριέρας και των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Agramonte και εκθέτει επιστολές του, όπως επίσης και όπλα. Η ιστορία λέγεται μόνο στα Ισπανικά, αλλά ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε λέξη από Ισπανικά, κι αν δεν σας ενδιαφέρει καθόλου ο Ignacio Agramonte (κάτι που φαντάζομαι ότι περιγράφει τους περισσότερους αναγνώστες), αξίζει να πληρώσετε για να μπείτε μέσα (ούτως ή άλλως, κοστίζει λιγότερο από $1), καθώς το σπίτι έχει αναπαλαιωθεί για να θυμίζει την εικόνα που θα είχε στα μέσα του 19ου αιώνα, πλήρως με αυθεντική επίπλωση εποχής.

  • Σ΄ αυτό το σπίτι γεννήθηκε ο Nicolás Guillén, η πιο σημαντική λογοτεχνική φιγούρα του Camaguey, ο οποίος θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Κούβας. Το σπίτι αυτό είναι ένας απλός φόρος τιμής στη ζωή και το συνεχές έργο του ποιητή, ενός αφροκουβανού που γεννήθηκε εδώ το 1902, έζησε στο σπίτι αυτό μόλις 2 χρόνια και αργότερα επέστρεψε στο Camaguey αφού σπούδασε νομικά στην Αβάνα και εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε μια τοπική εφημερίδα. Το σπίτι σήμερα λειτουργεί κυρίως σαν ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο, ενώ περιστασιακά διοργανώνονται ποιητικές συναντήσεις και συναυλίες. Μερικές διάσπαρτες φωτογραφίες, προσωπικά απομνημονεύματα και κόπιες μερικών ποιημάτων, συνδέουν την οικία αυτή με τη ζωή και το έργο του Guillén.


Παραλιες

Οι περισσότεροι τουρίστες πηγαίνουν στα cayos και στην παραλία Playa Santa Lucia, η οποία διαθέτει καλή ξενοδοχειακή υποδομή με πολλά καταλύματα. Μπορεί να μην σας αρέσει η πολυκοσμία του τουρισμού, αλλά η Playa Santa Lucia ενδείκνυται για scuba diving λόγω των θεαματικών κοραλλιογενών υφάλων που διαθέτει.

Παραλια Santa Lucia

Η Santa Lucia διαθέτει 13 μίλια (21 χιλ.) από φαρδιές, αμμώδεις παραλίες με χρυσή άμμο και ζεστά τουρκουάζ νερά που παραμένουν πάντοτε ζεστά χάρη σ’ ένα μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο σε απόσταση 1¼ μιλίων (2 χιλ.) από την ακτή. Αυτός ο ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στο δυτικό ημισφαίριο. Οι κοιλότητες και οι διακλαδώσεις αυτών των κοραλλιογενών σχηματισμών διαμορφώνουν το περιβάλλον για μια εντυπωσιακή ποικιλία θαλάσσιας ζωής.

Σε μια περιοχή με 35 τοποθεσίες για scuba diving, μπορείτε να δείτε επιμήκεις ανυψώσεις του βυθού, ύψους σχεδόν 3 ποδιών (10 μέτρων), και ο πλούτος της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ολοκληρώνεται με πολλά ναυάγια πλοίων – αρκετά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Στην ενδοχώρα, η Λίμνη El Real είναι εξαιρετικό μέρος για να δείτε σμήνη από φλαμίνγκος και άλλα υδρόβια πτηνά. Η Santa Lucia είναι ένα τουριστικό θέρετρο με τεράστια δυναμική, που εξελίσσεται σε αρμονία με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Cayo Sabinal

Το Cayo Sabinal αποτελεί ένα ακόμα κόσμημα. Κάποτε υπήρξε καταφύγιο των πειρατών – όπως και πολλά άλλα νησάκια στο Κουβανέζικο Αρχιπέλαγος. Διαθέτει αρκετά μίλια από απόκρυφες παραλίες εξαιρετικού κάλλους, κρυμμένες σε κόχες κατά μήκος της ακτογραμμής, ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν παρθένες εκτάσεις που βρίθουν από άγρια φυτά και ζώα. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε τα ερείπια του Φρουρίου San Hilario (που χτίσθηκε το 1831) και να επισκεφθείτε το Φάρο Colon (Κολόμβος) που χτίσθηκε το 1848 και προειδοποιεί τους ναυτικούς για τους κινδύνους στην περιοχή.


καταλυματα και υπηρεσιες

Υπάρχουν πάνω από χίλια δωμάτια στην παραλία Santa Lucia, σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, τα οποία εφαρμόζουν το πρόγραμμα all-inclusive. Κάθε κλιματιζόμενο δωμάτιο διαθέτει δορυφορική τηλεόραση, ψυγείο, χρηματοκιβώτιο και άλλες ανέσεις. Υπάρχουν πισίνες για παιδιά και ενήλικες, ένα μίνι-club για παιδιά, γήπεδα βόλεϊ και τένις, θαλάσσια σπορ, αίθουσες ψυχαγωγίας, Jacuzzi, καταστήματα και εμπορικά κέντρα, εστιατόρια με πολλές επιλογές, μπαρ, disco, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, ιατρική υπηρεσία όλο το 24ωρο, γυμναστήρια, διεθνείς επικοινωνίες, ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και ψυχαγωγία ημέρα-νύχτα. Το Διεθνές Κέντρο scuba diving Shark’s Friends Scuba Cuba, με διεθνείς πτυχιούχους ειδικούς, οργανώνει μαθήματα για όλα τα επίπεδα και υπάρχει δυνατότητα να τραβήξετε υποβρύχια videos. Υπάρχει επίσης μια διεθνής κλινική.

Το cayo Sabinal διαθέτει 5 οικολογικές καμπάνες που δένουν με το περιβάλλον. Καθεμιά καμπάνα διαθέτει δικό της μπάνιο και ανεμιστήρα. Υπάρχει επίσης ένα μπαρ και ένα εστιατόριο που ειδικεύεται στα θαλασσινά πιάτα, υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων και εξοπλισμός για snorkeling και scuba diving.


Your Way Travel

Γρ. Λαμπράκη 33
Γλυφάδα, Αττική
211 71 07 777

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις και προσφορές μας.

Ακολουθηστε μας

Developed by intraCORE