επαρχια

Σιενφουεγος

Περιοχες επαρχιας


Καιρος

Είναι η μικρότερη επαρχία της Κούβας με μερικές βιομηχανίες παραγωγής ζάχαρης και καφέ. Η επαρχία αυτή διαθέτει λίγο απ’ όλα, πεδιάδες, την οροσειρά Sierra Escambray την οποία μοιράζεται με άλλες επαρχίες, αλλά διαθέτει και την πρωτεύουσα Cienfuegos, μια πανέμορφη πόλη την οποία επισκέπτονται ξανά και ξανά πολλοί τουρίστες ίσως για τις υπέροχες παραλίες της, τις τοποθεσίες για scuba diving ή για τις δυνατότητες που παρέχει για οικολογικό τουρισμό.

Η πολη Σιενφουεγος

Η πόλη Cienfuegos (ιδρύθηκε το 1819 από μια ομάδα Γάλλων αποίκων) είναι από τις ωραιότερες της Κούβας και συχνά αποκαλείται “το μαργαριτάρι του νότου”. Έχει μια διάχυτη αίσθηση γαλήνης, διαθέτει πολλές επαύλεις με θόλους, αρκετές δημόσιες πλατείες; και –το κληροδότημα των Γάλλων ιδρυτών της –άψογα σχεδιασμένους δρόμους και καλοδιατηρημένη νεοκλασική αρχιτεκτονική. Επιπλέον, θα συναντήσετε ενδιαφέρουσες κατασκευές πλαισίωσης στο Punta Gorda.

Η ιστορία της πόλης έχει να επιδείξει ενδιαφέροντες προγόνους και βρίθει από ιθαγενείς και ισπανικούς μύθους. Προτού έρθουν στην Αμερική οι Ισπανοί, η περιοχή κατοικείτο από ιθαγενείς λαούς και ήταν γνωστή ως Cacicazgo de Jagua. Το 1745 χτίσθηκε το τρίτο πιο σημαντικό κάστρο για να προστατεύσει τον μαγευτικό κόλπο της πόλης από τους κουρσάρους και τους πειρατές που οργώνανε την Καραϊβική, και ονομάσθηκε κάστρο της Nuestra Senora de los Angeles de Jagua, χτισμένο μέσα στο φαράγγι της εισόδου στον κόλπο. Η ίδρυση της πόλης έγινε το 1819, όταν Γάλλοι άποικοι εγκαταστάθηκαν εδώ, ονομάζονταν την Fernandina de Jagua, προς τιμήν του βασιλιά Ferdinand του Ζ’ και λόγω της ιθαγενούς προέλευσής της. Μια ροζέτα στο Πάρκο José Marti χρησιμεύει ως υπενθύμιση του μέρους όπου έλαβε χώρα η ίδρυση της πόλης και η οποία χρησίμευσε ως το κέντρο για τον αστικό σχεδιασμό. Το πάρκο αυτό, που παλιά ήταν η Arms Square, είναι γεμάτο από μνημεία, εκ των οποίων ξεχωρίζει η μοναδική σωζόμενη Αψίδα θριάμβου της Κούβας. Στο περιβάλλον της πόλης συνυπάρχουν αρμονικά κτίρια από τα τέλη του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, τα οποία κυριαρχούνται από νεοκλασικά κανόνια. Αυτό το ιστορικό κέντρο έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Μνημείο για τη μοναδική πατρογονική σημασία του.

Το Πάρκο Jose Marti συνδέεται μ’ έναν πεζόδρομο, γνωστό ως Cienfuegos Boulevard με την κύρια αρτηρία της πόλης, το Paseo de Prado. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο δρόμο της Κούβας που περιστοιχίζεται από δένδρα, και οδηγεί τον ταξιδιώτη στο Cienfuegarian Malecón. Παρακάτω, βρίσκονται η οικιστική ζώνη και η αναζωογονητική περιοχή του Punta Gorda, με ναυτικές λέσχες, παραδοσιακές αθλητικές και λιμενικές λέσχες. Αυτή η χερσόνησος που μπαίνει στον κόλπο και τελειώνει στο La Punta έχει ανακηρυχθεί επίσης Εθνικό Μνημείο λόγω των ξύλινων, μεγάλων σπιτιών κοντά στη θάλασσα και λόγω άλλων σημαντικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το Palacio del Valle, ένα κομψό, εκλεκτικό αρχοντικό που συνδυάζει τα ακόλουθα στυλ: Mudejar, Βυζαντινό, Βενετσιάνικο, Γοτθικό και Μπαρόκ. Η Γαλλική επίδραση είναι αισθητή σε πολλά πολιτισμικά γνωρίσματα και έθιμα της πόλης, ιδίως στην αρχιτεκτονική, όπου ξεχωρίζουν τόξα, βιτρό παράθυρα και μπάρες σε ανάκτορα και αρχοντικά. Οι τέλεια σχεδιασμένοι δρόμοι είναι φαρδείς και ευθείς και δίνουν στην πόλη του Cienfuegos ένα μαγευτικό αέρα.


Ενδιαφέροντα αξιοθέατα κοντά στην πόλη είναι το Ciego Montero Spa (που διαθέτει εξαιρετικό θεραπευτικό μεταλλικό νερό και καταλύματα), το Σπήλαιο Martin Infierno (το οποίο περιέχει το μεγαλύτερο σταλαγμίτη στην Αμερική, ύψους περίπου 220 ποδιών ή 67 μέτρων), και το Σπήλαιο Cuba-Magyar (βάθους 1542 ποδιών ή 470 μέτρων) –και τα δυο σπήλαια βρίσκονται στα Όρη Escambray-, και την περιοχή El Nicho στα Escambray, με αρκετούς καταρράκτες ύψους μεταξύ 65 και 115 ποδών (20-35 μέτρων). Όταν επισκεφθείτε οποιονδήποτε από αυτούς τους καταρράκτες, ρίξτε μια βουτιά στα καθαρά, σαν κρύσταλλο νερά τους.

Τι να κανετε στο σιενφουεγος

  • Κοντά στην είσοδο του Bahia de Cienfuegos, τον οποίο πρωτο-επισκέφθηκε ο Χριστόφορος Κολόμβος, βρίσκεται το κάστρο Castillo de Jagua, το οποίο χτίσθηκε μεταξύ 1740 και 1745 για να προστατεύει από τις επιθέσεις των πειρατών της Καραϊβικής. Μπορείτε να επισκεφθείτε το κοντινό ψαροχώρι γύρω από το κάστρο, και ένα φέρρυ θα σας πάει στο κάστρο από το Cienfuegos. Το φέρρυ αναχωρεί από τη γωνία 23 και 46, και το εισιτήριο για τους τουρίστες κοστίζει 1/2 αμερικάνικο δολάριο. Υπάρχει επίσης δυνατότητα να αναχωρήσετε από τη Μαρίνα Puertosol (Punta Gorda-Street 35 μεταξύ 10 και 11), αλλά αυτή η υπηρεσία είναι μόνο για τουρίστες και θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο.

  • Τον Βοτανικό Κήπο διευθύνει το Instituto de Egocolica y Sistematic και στα 97 εκτάρια που καταλαμβάνει –εκ των οποίων τα 7 καλύπτουν μια φυσικά προστατευμένη δασική έκταση –οι τουρίστες θα συναντήσουν περισσότερα από 2.000 είδη χλωρίδας που συνιστούν 670 ποικιλίες και 125 οικογένειες.

  • Στα νότια της Κεντρικής Κούβας, στον εθνικό δρόμο που συνδέει τις πόλεις Cienfuegos και Trinidad, υψώνεται ένας παράδεισος με ιθαγενή ονομασία “Villa Guajimico”. Με περισσότερες από 50 καλύβες, η αρχιτεκτονική των οποίων δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, η “Villa Guajimico” αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιλέγουν να συνδυάζουν τον παραθαλάσσιο τουρισμό και τη θάλασσα με τις δραστηριότητες της κατάδυσης και της πεζοπορίας. Θα βρείτε πολλούς πόλους έλξης στη “Villa Guajimico”, αλλά η πιο ελκυστική πρόταση είναι σίγουρα η μύηση στις καταδύσεις σε μια περιοχή που σας επιφυλάσσει ένα εντυπωσιακό σκηνικό.  Αυτό το γραφικό χωριό χαρακτηρίζεται επίσης από τη ζεστή και επαγγελματική φροντίδα εκείνων που επιθυμούν για εσάς να έχετε την ευχάριστη ανάμνηση μερικών υπέροχων ημερών.

  • Λιμνοθάλασσα Laguna de Guanaroca – Yaguanabo – Rl Nicho –είναι μια φυσική προστατευμένη περιοχή έκτασης 6.000 εκταρίων. Στα βασικά της θέλγητρα συγκαταλέγεται η μεγάλη ποικιλία ενδημικής χλωρίδας με 65.000 είδη φυτών, και επιπλέον εδώ φωλιάζουν τα φλαμίνγκος και άλλα υδρόβια πτηνά.  Το Cienfuegos έχει να επιδείξει αρχαιολογικές τοποθεσίες όπου βρίσκονται ίχνη ιθαγενών, όπως επίσης και τόπους όπου έβρισκαν καταφύγιο κουρσάροι και πειρατές.

  • Ποταμός μέσα στα Όρη Escambray. Η πηγή του εντοπίζεται σ’ ένα μαγευτικό τοπίο στη Sierra Escambray, απ’ όπου έχετε ωραία θέα προς την επαρχία Santa Clara. Μπορείτε επίσης να βουτήξετε στους καταρράκτες του Hanabanilla.


Παραλιες

Η ακτή του Cienfuegos φημίζεται για το βυθό τους. Υπάρχουν δύο κέντρα scuba- diving, συν εκείνο στην παραλία Ranchio Luna: το Faro Luna Scuba-Diving Center, δίπλα στο ομώνυμο ξενοδοχείο 3 αστέρων στο δρόμο για τη Rancho Luna, και το Guajimo Scuba Diving Center, στην ομώνυμη Villa 3 αστέρων, στο δρόμο προς την Trinidad. Η παραλιακή περιοχή διαθέτει πάνω από 50 σημεία για καταδύσεις, πολλά είδη κοραλλιών και ψαριών, σπήλαια, εντυπωσιακά υποθαλάσσια τείχη, ναυάγια πλοίων και κοραλλιογενείς σχηματισμούς όπως είναι το “Notre Dame”, που μοιάζει με τους πύργους του Παριζιάνικου Καθεδρικού Ναού και φθάνει σε ύψος σχεδόν τα 11 πόδια (6 μέτρα). Περιπλανηθείτε και θα συναντήσετε θαλάσσιες χελώνες, barracuda, τεράστια μαύρα ψάρια, παρδαλά σαλάχια και εντυπωσιακούς αλλά ακίνδυνους φαλαινο καρχαρίες. Στη διαδρομή προς την Trinidad, ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα, πέρα από αρκετές προτάσεις για οικολογικό τουρισμό, θα συναντήσετε αρκετές παραλίες, μ’ ορισμένες από αυτές να διαθέτουν άψογα καταλύματα.

Παραλια Rancho Luna

Αυτή η πανέμορφη παραλία βρίσκεται κοντά και στην πόλη Cienfuegos –μια από τις ωραιότερες της χώρας –και στην Trinidad, που έχει ανακηρυχθεί μέρος παγκόσμιας κληρονομιάς. Η παραλία διαθέτει ωραία ξενοδοχεία, προγράμματα οικολογικού τουρισμού, δυνατότητες για scuba diving και για άλλα θαλάσσια σπορ, προσφέροντάς σας μια γεμάτη, χαλαρωτική διαμονή. Η παραλία Racho Luna απέχει 11 μίλια (18 χιλ.) οδικώς από την πόλη Cienfuegos (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας). Η πόλη διαθέτει διεθνή αερολιμένα –τον τρίτο μεγαλύτερο της χώρας –και συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα μ’ ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν ηλιοθεραπεία, κολύμβηση, scuba diving, snorkeling και άλλα θαλάσσια σπορ –μίνι γκολφ, τένις –beach volley – εκδρομές στην υπέροχη ακτή – εξορμήσεις στις κοντινές φυσικές καλλονες, στην πόλη Cienfuegos (διεξάγονται διεθνείς αγώνες θαλάσσιων σπορ στον κόλπο της πόλης σε τακτά χρονικά διαστήματα) και ένα κοντινό Κέντρο δελφινιών (με σόου δελφινιών και θαλάσσιων ελεφάντων).


καταλυματα και υπηρεσιες

Το 3 αστέρων ξενοδοχείο Horizontes Rancho Luna Hotel διαθέτει 222 κλιματιζόμενα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων σουιτών, μίνι σουιτών και διπλών δωματίων, καθένα με ιδιωτικό μπάνιο, δορυφορική τηλεόραση και χρηματοκιβώτιο. Διαθέτει επίσης μπουφέ και ειδικά εστιατόρια, ένα snack-bar, lobby-bar, grill, πισίνα και για ενήλικες και για παιδιά, γήπεδο τένις, μίνι γήπεδο γκολφ, club αναψυχής, αίθουσα παιχνιδιών, καταστήματα, ταχυδρομείο και υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτων.


Your Way Travel

Γρ. Λαμπράκη 33
Γλυφάδα, Αττική
211 71 07 777

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις και προσφορές μας.

Ακολουθηστε μας

Developed by intraCORE