επαρχια

Γκουανταναμο

Περιοχες επαρχιας


Καιρος

Το Guantanamo είναι η ανατολικότερη επαρχία της χώρας. Είναι πασίγνωστη λόγω της Ναυτικής Βάσης των Ηνωμένων Πολιτειών, που απέχει περίπου 25 χιλ. με το αυτοκίνητο από την πόλη Guantanamo προς το Calmaner. Από το παρατηρητήριο Malones, στην κορυφή ενός λόφου, μπορείτε να διακρίνετε τις εγκαταστάσεις αυτής της βάσης.

Η πολη του Γκουανταναμο

Το Guantanamo (με πληθυσμό 180.000 κατοίκους), πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων πρωτευουσών της Κούβας. Όπως συμβαίνει και με την υπόλοιπη επαρχία, η τοπική οικονομία της πόλης του Guantanamo έχει επηρεασθεί αισθητά από τον οικονομικό αποκλεισμό της Αμερικής.

Δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικό μέρος, αξίζει όμως να το επισκεφθείτε κατά το ταξίδι σας από το Santiago de Cuba προς το Baracoa. Το Guantanamo έχει κάποια σημασία από εθνική σκοπιά ως βιομηχανική πόλη, καθώς η οικονομία της Κούβας επιχειρεί να διαφοροποιηθεί, το Guantanamo έχει γνωρίσει γρήγορη ανάπτυξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια στρατιωτική βάση, η οποία παρέμεινε ως μέρος των συνθηκών που υπογράφηκαν στο τέλος του Ισπανο-Αμερικανικού Πολέμου.

Baracoa

Το πιο ωραίο μέρος της επαρχίας Guantanamo είναι το Baracoa, περίπου 3 ώρες οδήγηση μέσω του εθνικού δρόμου “La Farola”, οδηγώντας κατά μήκος της ακτογραμμής του Guantanamo, με θέα το πιο ξηρό τοπίο της Κούβας, μέσα από τα βουνά (το πιο υγρό κομμάτι της Κούβας) προς το Baracoa…μια εμπειρία που κόβει την ανάσα.

Το Baracoa (ιδρύθηκε το 1511), ήταν ο πρώτος Ισπανικός αποικισμός στην Κούβα. Η ονομασία του είναι ιθαγενείς και σημαίνει “γη των νερών”, αλλά είναι επίσης η γη του κακάο, των καρύδων και των ορυκτών. Η περιοχή διαθέτει ενδιαφέρουσες παραδόσεις, ιστορία και θρύλους.  Η πόλη είναι ήσυχη, με ωραία αρχιτεκτονική –ορισμένες οικίες ανατρέχουν στον 19ο αιώνα– και ένα σύστημα αποικιακής οχύρωσης που περιλαμβάνει το Φρούριο Matachin (σήμερα είναι μουσείο τοπικής ιστορίας, φυσικών επιστημών και αρχαιολογίας) και το Φρούριο Punta (σήμερα είναι εστιατόριο).

Εξερευνήστε τα πανέμορφα ποτάμια της περιοχής: τα Duaba, Miel (M;eli), Yumuri και Toa –το τελευταίο είναι και το μεγαλύτερο ποτάμι της Κούβας. Σ’ αυτό καταλήγουν 71 παραπόταμοι και διαθέτει μερικούς καταρράκτες, όπως του El Saltadero, με ύψος πάνω από 55 πόδια (17 μέτρα). Πηγαίνετε βαρκάδα ανάμεσα στους ψηλούς απότομους βράχους στην εκβολή του ποταμιού Yumuri. Στην ενδοχώρα, το Yunque de Baracoa (Baracoa Anvil) είναι ένα βουνό ύψους 1765 ποδών (538 μέτρων) από τη στάθμη της θάλασσας. Πήρε το όνομά του από το σχήμα του και δεσπόζει στον ορίζοντα του Baracoa. Το Cucillas del Toa είναι ένα πάρκο διαφύλαξης της βιόσφαιρας.

Το Baracoa διαθέτει επίσης περισσότερες από 50 σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούσε το μεγαλύτερο κέντρο ανάπτυξης του Κουβανο-Ινδικού πολιτισμού. Επιπλέον, πρόκειται για το μοναδικό μέρος στην Κούβα όπου οι κάτοικοι φέρουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν την Ινδιάνικη κληρονομιά τους.

Από το Baracoa μπορείτε επίσης να κάνετε μια εκδρομή στο Maisi, στο ανατολικότερο άκρο της Κούβας, για να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές θαλάσσιες ταράτσες, μοναδικές στον κόσμο. Αυτή είναι μια περιοχή με σπήλαια και κάκτους, όπου θα εντυπωσιασθείτε από τη γρήγορη εναλλαγή, από την πιο βροχερή περιοχή της χώρας στην πιο ξηρή, που είναι γνωστή ως ημι-έρημος της Κούβας.


Η περιοχή διαθέτει βαθειά ριζωμένες μουσικές και χορευτικές παραδόσεις που επηρεάσθηκαν επίσης από τους μετανάστες που εισέρρευσαν στην περιοχή από την Αϊτή το 1791 μετά την Αϊτινή Επανάσταση. Το πιο διάσημο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ στην Κούβα, το “Guantanamera” ή το “Girl from Ipanema” του Joseito Fernandez, είναι ένα εγκώμιο για αυτήν την επαρχία. Αναγνωρισμένα ανά τον κόσμο μουσικοί έχουν τραγουδήσει αυτήν την μαγική μελωδία.

Τι να κανετε στο γκουανταναμο

  • Ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος στην περιοχή κοντά στο Yateras, είναι ένας “ζωολογικός κήπος”, τα ζώα του οποίου έχουν λαξευθεί στην πέτρα. Εδώ, ο αγρότης-γλύπτης Angel Inogo Blanco έχει σμιλέψει 300 ζώα, σε φυσικό μέγεθος, όλων των ηπείρων, χρησιμοποιώντας μεγάλους βράχους που βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα στα δάση.  Προστατευμένος από ένα φράχτη και μια σιδερένια πύλη, ο ζωολογικός κήπος του Blanco φιλοξενεί ελέφαντες, λιοντάρια, ρινόκερους, πάνθηρες, κροκόδειλους και βουβάλια. Υπάρχει ένας γορίλας με μια παράξενη όψη στο πρόσωπό του καθώς απωθεί μερικά πέτρινα λιοντάρια, και μια αρκούδα που κάθεται στα πισινά της πόδια εν μέσω καταπράσινης βλάστησης.

  • Είναι η οδογέφυρα που συνδέει το Baracoa με περιοχές στα νότια. Αυτή η τελευταία λύση είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα μηχανολογίας που ελίσσεται ανάμεσα σε βουνά υψόμετρου 1968 ποδών (600 μέτρων) πάνω από την στάθμη της θάλασσας και διαθέτει 9 γέφυρες που προεξέχουν από γκρεμούς.  Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μηχανολογικά έργα της Κούβας και έχει ένα “κεντρικό” σημείο για χάζι –από μόνος του πάντως είναι ένα συνεχές παρατηρητήριο για τοπία που θα σας μείνουν αξέχαστα.

  • Αναμφίβολα, το πιο εντυπωσιακό κειμήλιο στο Baracoa είναι ο Σταυρός Parra που λέγεται ότι είναι ένας από τους 19 σταυρούς που άφησε ο Χριστόφορος Κολόμβος στο πέρασμά του από το Νέο Κόσμο ως ένδειξη της άφιξης του Χριστιανισμού. Ο σταυρός εκτίθεται στον ενοριακό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αποτελεί το παλαιότερο σύμβολο της Καθολικής θρησκείας στο Νέο Κόσμο.

  • To Δημοτικό Μουσείο περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα που ανατρέχουν στην προ του Κολόμβου εποχή, και πολλές φωτογραφίες, επίσημα έγγραφα και άλλα εκθέματα που συνδέονται με την τοπική ιστορία, από την ίδρυση της πόλης μέχρι σήμερα.


Παραλιες

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν κολύμβηση και ηλιοθεραπεία σε απόλυτη απομόνωση, κολύμβηση ή βαρκάδα σ’ ένα από τα πολλά ποτάμια, και εκδρομές κατά μήκος της ακτής και στην ενδοχώρα. Λόγω του κλίματός του, των παρθένων φυσικών καλλονών και της απόλυτης ηρεμίας, το Baracoa ενδείκνυται για πραγματική χαλάρωση.

Playa Maguana

Μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Baracoa, η παραλία είναι ένας ορμίσκος όπου υπάρχει ένα μικρό χωριουδάκι με ελάχιστους κατοίκους. Εδώ θα βρείτε μπαρ και εστιατόριο εν μέσω πλούσιας βλάστησης.

Playa Nibujon

Βρίσκεται στα δυτικά του Baracoa, δίπλα στον ομώνυμο ποταμό, και συχνάζουν οι ντόπιοι. Δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά ο βασικός πόλος έλξης είναι το βουνό στο βάθος, που κάνει την παραλία αξέχαστη για τους λάτρεις της φύσης.


ενδιαφερουσες προσωπικοτητες

Η πόλη Baracoa ανέκαθεν διέθετε εκκεντρικές και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα αυτής της γενιάς είναι ο ποιητής και ιστορικός Miguel Angel Castro Machado. Ιστορικός, ιδρυτής του Μουσείου Matachin, εξαίρετος αφηγητής, πιστός φίλος. Γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλα θέματα οικολογίας, ιστορίας, γεωγραφίας, όπως επίσης και για το χαρακτήρα αυτής της πόλης.


Your Way Travel

Γρ. Λαμπράκη 33
Γλυφάδα, Αττική
211 71 07 777

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις και προσφορές μας.

Ακολουθηστε μας

Developed by intraCORE