επαρχια

Ολγιν

Περιοχες επαρχιας


Καιρος

Στην περιοχή καλλιεργούνται η ζάχαρη, ο καφές και το καλαμπόκι, ενώ το νικέλιο, ο χάλυβας και το κοβάλτιο αποτελούν την άλλη σημαντική βιομηχανία του Holguin. Πολλούς τουρίστες θα συναντήσετε γύρω από το Guardelavaca, σε περιοχές όπως η Playa Esmeralda, το Don Lino, το Bahia de Naranjo. Οικολογικό τουρισμό θα συναντήσετε στο Pinares del Mayari, ενώ αν ψάχνετε τον πραγματικό πολιτισμό, καλά θα κάνετε να επισκεφθείτε την πόλη του Holguin.

Η πολη Ολγιν

Η πόλη του Holguin φημίζεται για την πληθώρα των πανέμορφων πάρκων της. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται οι ευθείς, στενοί δρόμοι στο παλιό τμήμα της πόλης, πολλές δημόσιες πλατείες, το Μουσείο Ιστορίας, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών, ο Καθεδρικός Ναός San Isidoro (που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα), ο Ναός San Jose (που χτίσθηκε το 1815), το σπίτι όπου γεννήθηκε ο calixto Garcia, ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς που έλαβε μέρος στους Αγώνες της Κούβας για την Ανεξαρτησία, και το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο, ο Λόφος Cruz (Λόφος του Σταυρού), ένα έξοχο παρατηρητήριο, στο οποίο μπορείτε να φθάσετε ανεβαίνοντας 458 σκαλοπατάκια, και το Marqueta Square Cultural Center (Πολιτιστικό Κέντρο στην πλατεία Marqueta), το οποίο διαθέτει ένα κατάστημα με τυπωμένα αντίγραφα πινάκων, και εκθετήριο και πωλητήριο χειροποίητων ειδών, έργων τέχνης και βιβλίων. Η πόλη της Mayabe Μπύρας, δεν έχει αποικιακό στυλ όπως οι Camaguey ή Trinidad, αλλά αξίζει να την επισκεφθείτε.

Ο κυρίαρχος κάμπος στην πόλη του Holguin θυμίζει ένα αστέρι ακανόνιστου οχήματος με τους δρόμους να οδηγούν στα τέσσερα σημεία της πυξίδας. Η αστική περιοχή, όμως, διαθέτει ένα καλά προσδιορισμένο βόρειο-νότιο άξονα. Οι κύριοι δρόμοι της, που σήμερα ονομάζονται Libertad και Maceo, είναι οι δύο παράλληλοι δρόμοι όπου το μεσαιωνικό κάστρο, που ξεπετάχθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, δεσπόζει στην καρδιά της πόλης, η οποία βρίσκεται στην 4η θέση της Κούβας με πληθυσμό 262.100 κατοίκους.

Το βόρειο άκρο της συναντά ένα μεγάλο τμήμα των λόφων που καταλήγουν στις πεδιάδες, και τα νερά από τις βροχοπτώσεις καταλήγουν στον ποταμό Cauto, το μεγαλύτερο ποτάμιο ρεύμα της Κούβας, περίπου 50 χιλ. προς το νότο. Σήμερα, στη βάση αυτών των λόφων που ονομάζεται “Λόφος του Σταυρού” και παλιά ήταν γνωστός ως Bayado Park, ξεκινάνε οι δρόμοι Libertad και Maceo, οι οποίοι ελίσσονται σε 6 διαφορετικά πάρκα κατά τη διαδρομή τους.

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τα σχέδια για την αστική αξιοποίηση αυτών των πρώτων υπαίθριων χώρων ανατρέχουν στην αποικιακή περίοδο, οι περαιτέρω στεγαστικές και χωματουργικές εργασίες στην πόλη, της έδωσαν την ονομασία Πόλη των Πάρκων, ένα παρατσούκλι ευρέως διαδεδομένο στις ημέρες μας.

Η προσβασιμότητα που είχαν οι γείτονες, απορρέει από την παράδοση των Κουβανών να συναντώνται σ’ αυτά τα πάρκα. Μ’ αυτόν τον τρόπο γεννήθηκαν οι συγκεντρώσεις για εύθυμη κουβεντούλα, και σιγά-σιγά, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανυπόφορης καλοκαιρινής ζέστης, αυτά τα μέρη μετατράπηκαν σε τρόπο επικοινωνίας και αυτοσχέδιους τόπους για την οργάνωση συνωμοσιών με σκοπό την ανεξαρτησία της Κούβας και σπάνια στους νεοαποικιακούς δικτάτορες που ανέλαβαν αργότερα την εξουσία.

Στα δυτικά συναντάμε τον Πολιτισμικό Οίκο (Cultural House), όπου συγκεντρώνονται επαγγελματικές και ερασιτέχνες καλλιτέχνες, και λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις με παλαιούς τραβαδούρους, τραγουδιστές ποπ. Θεατρίνους, χορευτές και υπάρχουν φιλολογικά εργαστήρια. Στην ίδια περιοχή, οι περαστικοί μπορούν να ακούσουν κουβανέζικεες μελωδίες και ήχους που βγαίνουν από την Οικία των Τραβαδούρων, Κοντά βρίσκεται και η βιβλιοθήκη Alex Urquiola Provincial Library, όπως επίσης και μια Γκαλερί Τέχνης λίγα στενά παρακάτω. Λοξά από το Calixto Garcia Park, οι επισκέπτες θα συναντήσουν το θέατρο Eddy Sunol Theatre, το μεγαλύτερο στην επαρχία, το οποίο φιλοξενεί όλες τις σημαντικές χορευτικές, μουσικές και θεατρικές ομάδες. Κοντά βρίσκεται και το θέατρο μαριονέτας Holguin Puppet Theater, όπως επίσης και η θαυμάσια Plaza de la Marqueta.

Στα σύνορα με τις παράλληλες οδούς Libertad και Maceo και απέναντι στον Καθεδρικό Ναό San Isidoro στο ιστορικό κέντρο, οι επισκέπτες θα συναντήσουν ένα πάρκο στο οποίο στέκει ένα μνημείο προς τιμήν του Ταξιάρχου Julio Grave de Peralta y Zanas Bazan από το 1916. Ο Ταξίαρχος σύντομα έγινε ήρωας του πρώτου αγώνα για την ανεξαρτησία της Κούβας, αφού ηγήθηκε της πολιορκίας των αυτοσχέδιων στρατώνων στη La Periquera ως γενναίος πολεμιστής. Αυτή η πάντα πολυσύχναστη δημόσια πλατεία, που συχνά μετατρέπεται σε χώρο δημοσίων συναθροίσεων για τις ζηλευτές εμφανίσεις της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας, χτίσθηκε πάνω από τα εξώτερα σύνορα του πρώτου κοιμητηρίου της πόλης, από τότε που σταμάτησαν να πραγματοποιούνται ταφές μέσα στον Καθεδρικό Ναό San Isidoro. Σε μικρή απόσταση από εδώ, βρίσκονται τα πρώτα σπίτια που χτίσθηκαν στο Holguin κατά τον 18ο αιώνα. Σήμερα, σώζονται αρκετά από εκείνα τα σπίτια νεοκλασικού στυλ. Τα στούντιο του Tele Cristal, του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, στεγάζονται κοντά στο πανέμορφο πάρκο Grave de Peralta Park.


Εδώ θα ακούσετε ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Κούβα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη θα ακούσετε τον ίδιο ισχυρισμό – τι κρίμα που δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τον Χριστόφορο για την πραγματική αλήθεια!

Τι να κανετε στο Ολγιν

 • Το Calixto Garcia Park δημιουργήθηκε προς τιμήν του πιο ένδοξου ήρωα των 3 πολέμων για την ανεξαρτησία της Κούβας. Το μνημείο χτίσθηκε το 1912 στην Πλατεία Hispanic Arms Square, ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου δοξαζόταν η βασίλισσα Ελισσάβετ η Β’, εκεί όπου πραγματοποιούνταν στρατιωτικές ασκήσεις κατά την Ισπανική κυριαρχία από την ίδρυση της πόλης. Το οικοδομικό τετράγωνο χρησίμευε επίσης ως σημείο συνάντησης για τους Κουβανούς αυτονομιστές και τους νεαρούς επαναστάτες που αφοσιώθηκαν στη μάχη για την ανατροπή της δικτατορίας στα μισά του 20ου αιώνα.

  Γύρω από το μνημείο αυτό βρίσκεται το πολύβουο τμήμα του αστικού πλάνου του Holguin. Σε αναλογία μερικών εκατοντάδων μέτρων, οι επισκέπτες θα συναντήσουν τους περισσότερους μικρέμπορους της πόλης, την πολιτιστική ζωή και μέρος της οικονομικής και διοικητικής ηγεσίας και της πόλης και της επαρχίας.

  Υπάρχει ένας πάγκος με τη δική του ιστορία. Σ’ αυτόν τον πάγκο και στα πέριξ, ακριβώς στη γωνία των δρόμων Marti και Maceo, συναντιώνταν οι οπαδοί του επαναστατικού ρεύματος του Fidel Castro, του τολμηρού και ανίκητου αντάρτη ηγέτη, που σκαρφάλωσε στην οροσειρά Sierra Maestra (νότια του Holguin) το 1956. Αρκετοί γενναίοι επαναστάτες από το Holguin έγιναν γενναίοι πολεμιστές του νικηφόρου Επαναστατικού Στρατού · άλλοι δολοφονήθηκαν από πράκτορες του δικτάτορα Batrista, του τελευταίου τυράννου της νεοαποικιακής εποχής.

 • Βρίσκεται ανατολικά, κοντά στον πλατύ κόλπο Bay of Nipe, έχει έκταση 16 τετρ. μιλίων (42 τετρ. χιλ.), και το 65% καλύπτεται από δάση. Το υπόλοιπο έδαφος του νησιού καλύπτεται από λιβάδια όπου περιπλανώνται ελεύθερα στρουθοκάμηλοι, αντιλόπες, ζέβρες, ελάφια, αγριογούρουνα, και άγριοι ταύροι. Διαθέτει καταλύματα και οι ασχολίες εδώ περιλαμβάνουν κολύμβηση, yachting και σαφάρι με jeep ή πάνω σε άλογα.

 • Ο τόπος γέννησης του Calixto Garcia, η Miro Street στη γωνία του δρόμου Frexes, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σ’ αυτό το σπίτι γεννήθηκε ο επιφανής πατριώτης στις 4 Αυγούστου 1839. Η οικία ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο και προς το παρόν φιλοξενεί το Memorial Μουσείο, όπου εκτίθενται επίσημα έγγραφα, πίνακες, όπλα και άλλα απομεινάρια, και ένα ενημερωτικό κέντρο αποκλειστικά αφιερωμένο στους απελευθερωτικούς αγώνες για την ανεξαρτησία της Κούβας το 19ο αιώνα.

 • Ευρέως διαδεδομένο και αναγνωρισμένο στην Κούβα και στο εξωτερικό, το Λυρικό Θέατρο του Holguin. “Rodrigo Prats Lyrical Theatre” φημίζεται για το εξαιρετικό καστ, τις τεχνικές και το ρεπερτόριο από όπερες, οπερέτες και ισπανικά μιούζικαλ, που το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες θεατρικές σκηνές. Το Sunol έχει φιλοξενήσει επίσης την ομάδα χορού Condanza dance company, μία από τις καλύτερες της Κούβας, που επιδίδεται σε κλασικούς, παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς.

 • Η επαρχία διαθέτει επίσης αρκετά ενδιαφέροντα μέρη. Το Gibara είναι ένα ήσυχο, γραφικό ψαροχώρι και διαθέτει λιμάνι με ενδιαφέρουσα αποικιακή αρχιτεκτονική, ένα Μουσείο Αποικιακού Περιβάλλοντος και ένα Μουσείο Φυσικών Επιστημών (στο οποίο εκτίθεται μια ιδιαίτερη καλή συλλογή από πεταλούδες).

  Το Εθνικό Μνημείο Bariay Park, το σημείο όπου πρωτοπάτησε το πόδι του στη γη της Κούβας ο Χριστόφορος Κολόμβος, υμνεί τη συνάντηση του Ινδιάνικου και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε πριν από 5 αιώνες. Το Banes που και αρχαιολογική πρωτεύουσα της Κούβας, είναι το μέρος όπου βρίσκεται το Μουσείο “Bani Indo-Cuban Museum”, με εκθέματα από τεχνήματα που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού.

  Δεκάδες είδη ενδημικών φυτών και πολλά είδη ζώων ζουν στο Pinares de Mayari, στο βορειοανατολικό τμήμα των βουνών του Holguin. Η περιοχή διαθέτει ακόμα καταλύματα δύο αστέρων. Άλλες φυσικές ατραξιόν της επαρχίας Holguin περιλαμβάνουν το Φυσικό Πάρκο “Alexander von Humboldt National Park”, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO παγκόσμιο πάρκο διαφύλαξης της βιόσφαιρας Cuchillas del Toa, τα όρη Sierra Cristal Mountains, το Silla de Gibara και ο Yaguajay Hill (Λόφος).


Παραλιες

Οι σχεδόν 50 παραλίες στην επαρχία Holguin καλύπτουν περίπου 25 μίλια (40 χιλ.) ακτογραμμής. Είναι απόκρυφες, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο γραφικές παραλίες της Καραϊβικής και διαθέτουν ζεστά, ήρεμα τουρκουάζ νερά, χάρη στην προστασία που παρέχουν οι κοντινοί κοραλλιογενείς ύφαλοι. Οι παραλίες περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση, χαρακτηριστική της περιοχής, η οποία διαθέτει 12 καταφύγια άγριας φύσης.

Παραλιες Guardelavaca και Esmeralda

Οι παραλίες Esmeralda και Guardelavaca διαθέτουν εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή και καλύπτουν μια παράκτια περιοχή εκτάσεως περίπου 11 μιλίων (18 χιλ.), η οποία περιλαμβάνει 40 σημεία για scuba diving. Ο βυθός της θάλασσας είναι ανώμαλος και σύνθετος, και σχηματίζει υψηλούς λοφίσκους, σπηλιές, μικρές κοιλάδες και απότομους, κάθετους βράχους που σε ορισμένες περιοχές κλίνουν ήπια, σχηματίζοντας εκτάσεις καλυμμένες με κοινά ανθόζωα και κοράλλια. Πολλά είδη πολύχρωμων τροπικών ψαριών ζουν σ’ αυτά τα νερά.

Η παραλία Guardelavaca με σχήμα κέλυφους και με έκταση πάνω από μισό μίλι (σχεδόν 1 χιλ.), βρίσκεται κοντά σε αρκετές τοποθεσίες μεγάλου αρχαιολογικού και φυσικού ενδιαφέροντος.

Η παραλία Esmeralda με έκταση πάνω από 2.950 πόδια (900 μέτρα), προστατεύεται από εκτεταμένους κοραλλιογενείς υφάλους, γκρεμνούς, απότομους βράχους και πλούσια βλάστηση που εξασφαλίζει σκιά. Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης την παραλία Pesquera, πλούσια σε υποθαλάσσιο σκηνικό και με ωραία σημεία για ψάρεμα · την Don Lino, μια πανέμορφη παραλία που αναμιγνύει την ύπαιθρο, την αρχιτεκτονική και την φύση σε απόλυτη αρμονία · και την παραλία Blanca (Λευκή Παραλία), μια ακόμα περιοχή με φίνα άμμο και απίστευτα όμορφα νερά κοντά στο Cayo Bariay, το μέρος όπου ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε για πρώτη φορά σε Κουβανέζικο έδαφος. 


δραστηριοτητες

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν κολύμβηση, μαθήματα ιστιοπλοΐας, scuba diving, snorkeling, άλλα θαλάσσια σπορ, ιππασία, εκδρομές στην ακτή και στην ενδοχώρα, επισκέψεις σε αγροκτήματα, μίνι γκολφ, τένις και ποδηλασία. Για το βράδυ, επιλέξτε ανάμεσα στη disco και σε άλλες ατραξιόν. Ο κοντινός κόλπος Naranjo Bay, (μέσα σ’ ένα φυσικό πάρκο) παρέχει show με θαλάσσιους ελέφαντες και δελφίνια σ’ ένα ενυδρείο, κολύμβηση μ’ αυτά τα ζώα, θαλάσσια safari, αεροπορικές περιηγήσεις κατά μήκος της ακτής, ψάρεμα στα ανοιχτά και στην επιφάνεια, κουζίνα με θαλασσινά και άλλα παραδοσιακά πιάτα της Κούβας, πεζοπορίες και τις υπηρεσίες της μαρίνας Puerta de Vita.


Your Way Travel

Γρ. Λαμπράκη 33
Γλυφάδα, Αττική
211 71 07 777

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις και προσφορές μας.

Ακολουθηστε μας

Developed by intraCORE