επαρχια

Πιναρ Ντελ Ριο

Περιοχες επαρχιας


Καιρος

Είναι η επαρχία δυτικά της Αβάνας, μια από τις πιο ξεχωριστές επαρχίες της Κούβας. Αποτελεί το κέντρο των φυτειών καπνού και έχει πολύ χαλαρούς ρυθμούς. Η οδήγηση από την Αβάνα προς το Pinar de Rio είναι εύκολη υπόθεση, καθώς συνδέονται μ’ έναν τεράστιο αυτοκινητόδρομο.

Η πολη Πιναρ ντελ Ριο

Πήρε το όνομά της από ένα πευκοδάσος στην παραλία του Rio Guamá. Το πρώτο εργοστάσιο πούρων άνοιξε το 1760. Η πόλη διαθέτει πάρα πολλά jimeteros. Το Pinar δεν είναι ένα γοητευτικό μέρος για επίσκεψη, αλλά για όσους είναι “εθισμένοι” με την αληθινή Κούβα, αποτελεί μια “must” επίσκεψη.

Η πόλη Pinar del Rio (με πληθυσμό 120.000 κατοίκους) είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η ονομασία της, που σημαίνει “πεύκο του ποταμιού” αναφέρεται στα ψηλά πεύκα που κοσμούν τις όχθες του ποταμού και φύονται ιδιαίτερα στην δυτική άκρη του νησιού.

Η πόλη Pinar del Rio είναι σχετικά καλά διατηρημένη για τα στάνταρ της Κούβας, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν τις διεθνείς ελλείψεις σε μπογιές και οικοδομικά υλικά. Όπως και η Αβάνα, το Pinar del Rio διαθέτει πολλά υπέροχα κτίρια με ωραία αρχιτεκτονική και καλοσυντηρημένα νεοκλασικά κτίρια. Από ιστορικής πλευράς, το Pinar del Rio και η πέριξ περιοχή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καπνού. Κατά τον 18ο αιώνα, οι λαθρέμποροι που αναζητούσαν τρόπο να αποφύγουν το Ισπανικό μονοπώλιο στο εμπόριο καπνών, επέλεξαν αυτήν την περιοχή λόγω της απόστασής της από την κυβέρνηση στην Αβάνα, όπως επίσης και λόγω του ιδανικού εδάφους και των συνθηκών καλλιέργειας.

Καθώς, η παραγωγή ζαχαροκάλαμου έγινε η Νο 1 καλλιέργεια της Κούβας και η μεγαλύτερη πηγή οικονομικών εσόδων, η σπουδαιότητα των καπνοφυτειών του Pinar del Rio μειώθηκε και η πόλη υπέφερε από διοικητική αμέλεια. Σήμερα, στο Pinar del Rio παράγονται ορισμένα από τα καλύτερα πούρα της χώρας, χρησιμοποιώντας φύλλα καπνού που φύονται κοντά στην πόλη. Πολλοί Κουβανοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι το Pinar del Rio είναι μια ασήμαντη πόλη, παρά το μέγεθος και την οικονομική σημασία της, σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της επαρχίας.


Το πρώτο πράγμα που αναφέρουν όλοι είναι εκείνα τα βουνά με την παράξενη όψη γύρω από την περιοχή Vinales, που ονομάζονται “Mojotes”. Ανάμεσά τους βρίσκεται οι πανέμορφοι αγροί (vegas), στους οποίους φύονται τα καλύτερα καπνά στον κόσμο. Σ’ αυτές τις φυτείες θα παρατηρήσουμε πολλά τριγωνικά σπίτια χωρίς παράθυρα, τα “bohios”, που χρησιμοποιούνται για την ξήρανση των φύλλων καπνού και περιβάλλονται από φοίνικες.

Τι να κανετε στο Πίναρ Ντελ Ριο

  • Η επαρχία διαθέτει αρκετές παγκοσμίως γνωστές φυσικές καλλονές: Την κοιλάδα Vinales, κομμάτι παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, με εντυπωσιακούς λόφους με στρογγυλεμένες κορυφές. Διαθέτει επίσης ένα από τα πιο σημαντικά σπηλαιολογικά συστήματα στη Λατινική Αμερική και αρκετά υπόγεια ποτάμια (ένα εκ των οποίων είναι πλεύσιμο). Η κοιλάδα αποτελεί ιδανικό μέρος για πεζοπορίες, εξερεύνηση σπηλαίων, παρατήρηση πουλιών και για άλλες μορφές οικολογικού τουρισμού, ενώ τα ξενοδοχεία δένουν αρμονικά με το περιβάλλον. Δείτε την Τοιχογραφία της Προϊστορίας και δοκιμάστε το ιαματικό μεταλλικό νερό.

  • Η Χερσόνησος Guanahababies, παγκόσμιο πάρκο διαφύλαξης της βιόσφαιρας, είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή στο δυτικό άκρο της Κούβας. Χαρακτηρίζεται από μεγάλα δάση, δεκάδες λίμνες, σπήλαια, πλούσια πανίδα, παραλίες με άσπρη άμμο και μια πανέμορφη λωρίδα από απότομες πλευρές βράχων κατά μήκος της νότιας ακτής. Εδώ μπορείτε να δείτε αειθαλή δάση, θάμνους και υγρά εδάφη με βλάστηση χαρακτηριστική των αμμωδών περιοχών, αρκετές αρχαιολογικές τοποθεσίες σε μέρη που παλιά ήταν αποικισμοί ιθαγενών, και μεγάλες, απομονωμένες παραλίες με ψιλή, άσπρη άμμο. Σ’ όλα αυτά τα μέρη θα βρείτε αξιόπιστα ξενοδοχεία.

  • Το βασικό αξιοθέατο της πόλης του Πίναρ ντελ Ρίο είναι αυτό το εργοστάσιο πούρων στην Calle Antonio Maceo, ακριβώς έξω από την Plaza de la Independecia. Αρκετές εκλεκτές μάρκες κατασκευάζονται σ’ αυτό το αναγνωρισμένο εργοστάσιο. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στον πολύ παλιό σταθμό περιτυλίγματος, όπως ένας επισκέπτης διαβάζει ειδήσεις και σύντομες ιστορίες σ’ αυτούς που τυλίγουν τα πούρα για να τους κινούν το ενδιαφέρον. Θα επισκεφθείτε επίσης χώρους όπου γίνεται η τελική επιλογή και ο διαχωρισμός, ο προσδιορισμός με ετικέτα και η συσκευασία σε κουτιά. Μπορείτε να αγοράσετε πούρα εδώ ή στην καλά εφοδιασμένη Casa del Habano απέναντι από το δρόμο. Το εργοστάσιο είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 μέχρι τις 12 το πρωί, και από τη 1 μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ τα Σάββατα από τις 9 μέχρι τις 12 το πρωί. Η είσοδος κοστίζει 5$ και περιλαμβάνει μια ξενάγηση, διάρκειας 15-20 λεπτών περίπου.

  • Εργοστάσιο παραγωγής brandy. Πρόκειται για το άλλο βασικό αξιοθέατο του Pinar del Rio, στην Calle Isabel Rubio, 3½  οικοδομικά τετράγωνα νότια της Calle Marti. Αυτό το μικρό εργοστάσιο παράγει το οινοπνευματώδες ποτό Guayabita del Pinar, σήμα κατατεθέν της πόλης. Παράγεται σε 2 τύπους, dulce (γλυκό) και seco (ξηρό), και πρόκειται για ποτό από ζαχαροκάλαμο που αποστάζεται με τα σαρκώδη φρούτα ενός τοπικού θάμνου. Το εργοστάσιο είναι ανοιχτό τις ίδιες ημέρες και ώρες με το Fabrica de Tabacos Francisco Donatien. Η είσοδος κοστίζει $1 και συνήθως περιλαμβάνει μια γρήγορη ξενάγηση και μια στάση στο δοκιμαστήριο. Ένα μπουκάλι Guayabita κοστίζει περίπου $4.


Παραλιες

Παραλια Maria La Gorda

Αυτή η παραλία πήρε το όνομά της από μια γυναίκα (Παχουλή Μαρία) που λέγεται ότι την άφησαν στην παραλία εδώ οι πειρατές, οι οποίοι επέστρεψαν που και που για να την επισκεφθούν ανάμεσα στις επιδρομές. Η παραλία Maria La Gorda, που βρίσκεται στη Χερσόνησο Guanahacabibes, χαρακτηρισμένη ως παγκόσμια προστατευμένο πάρκο της βιόσφαιρας, έχει αφήσει πίσω το αρκετά ταραχώδες παρελθόν της και σήμερα φημίζεται για τη γαλήνη και την απομόνωση που προσφέρει.

Η πανέμορφη, αμμώδης παραλία καλύπτει μήκος 5 μιλίων (8 χιλ.). Ο βυθός της θάλασσας εδώ είναι από τους πλουσιότερους της Κούβας όσον αφορά στη βιοποικιλότητα, και διαθέτει τη μεγαλύτερη αποικία μαύρων κοραλλιών (antipathies) στο αρχιπέλαγος. Στις 39 τοποθεσίες για scuba-diving, θα συναντήσετε κήπους με ανθόζωα γένους gorgonians, σφουγγάρια, ένα μακρύ τοίχος με σπηλιές, άφθονα είδη θαλάσσιας πανίδας και τεχνουργήματα που μαρτυράνε ότι και τα πειρατικά και τα εμπορικά πλοία αγκυροβολούσαν εδώ στο παρελθόν.

Cayo Jutias

Αυτό το ήσυχο νησάκι βρίσκεται τόσο κοντά στη στεριά ώστε συνδέονται μ’ έναν πέτρινο υπερυψωμένο δρόμο που έχει κατασκευασθεί για να τα ενώνει μεταξύ τους. Ακόμα κι έτσι όμως, αποπνέει μια αίσθηση απομόνωσης και αποτελεί ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την παραλία όλη δική σας – υπάρχουν πάνω από 4 μίλια (7 χιλ.) παραλιών με άσπρη άμμο και λίγοι άνθρωποι, έτσι πάντα μπορείτε να βρείτε ένα απομονωμένο μέρος εδώ. Η περιοχή είναι ονειρεμένος προορισμός για ημερήσια απόδραση.


καταλυματα και υπηρεσιες

Το ξενοδοχείο Maria La Gorde Hotel, ακριβώς πάνω στην παραλία, διαθέτει 34 κλιματιζόμενα δωμάτια, καθένα με δικό του μπάνιο, mini-bar και δορυφορική τηλεόραση. Διαθέτει επίσης εστιατόριο, μπαρ, αίθουσα ψυχαγωγίας, κατάστημα, ταχυδρομικό γραφείο, υπηρεσίες fax, χρηματοκιβώτιο, πλυντήριο, ενοικίαση αυτοκινήτων και εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες. Η διεθνής μαρίνα διαθέτει καλό αγκυροβόλιο, πόσιμο νερό, καύσιμα, στρατιωτικό σούπερ μάρκετ, υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείου και λιμενικό γραφείο.


Your Way Travel

Γρ. Λαμπράκη 33
Γλυφάδα, Αττική
211 71 07 777

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις και προσφορές μας.

Ακολουθηστε μας

Developed by intraCORE