επαρχια

Σαντιαγο ντε κουβα

Περιοχες επαρχιας


Καιρος

Ο τόπος των αντιθέσεων… Η πολυσύχναστη και μουσική πρωτεύουσα Santiago de Cuba, η αρχή των Όρεων Sierra Maestra… η επαρχία απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση στις 26 Ιουλίου 1959.  Συνορεύει δυτικά με την επαρχία Granma, βόρεια με το Holguin και ανατολικά με το Guatanamo. Στα νότια, η Καραϊβική λούζει την ακτή της. Οι περισσότερες παραλίες είναι καταπληκτικές, με σκουρόχρωμη άμμο ή βότσαλα και φόντο την οροσειρά Sierra Maestra.

Η πολη του Σαντιαγο ντε Κουβα

Είναι η πιο εξωτική πόλη της Κούβας, στην οποία βρίσκονται εγκατεστημένες πολλές διαφορετικές εθνικές ομάδες. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, μετά την Αβάνα, είναι μια πόλη γεμάτη από την ιστορία της επανάστασης, τη μάχη ενάντια στον δικτάτορα Μπατίστα. Η πρωτεύουσα του Santiago, η οποία διαθέτει έναν από τους πρώτους επτά αποικισμούς που ίδρυσαν οι Ευρωπαίοι στην Κούβα στις αρχές του 16ου αιώνα, είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις του νησιού. Οι ιδρυτές της εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο το εντυπωσιακό σκηνικό της –μια παραλιακή στενή πεδιάδα και έναν εντυπωσιακό κόλπο σε σχήμα πουγκιού –και χρησιμοποίησαν τα ξύλα από τα ψηλά δάση της κοντινής οροσειράς για να κατασκευάσουν τα πρώτα κτίρια που θα αποτελούσαν, για αρκετά χρόνια, την πρώτη πρωτεύουσα της Κούβας.

Αυτή η εξαιρετική τοποθεσία κοντά στην Καραϊβική, με φόντο τα βουνά και με ανάγλυφο εδάφους που καθόριζε ότι καμία από τις οδούς της πόλης δεν θα ήταν απολύτως επίπεδη, είναι μια από τις ομορφότερες και χαρούμενες πόλεις του νησιού, μ’ ένα μίγμα αρχιτεκτονικών ρυθμών, που κυμαίνονται από τον μπαρόκ μέχρι το νεοκλασικό. Τον Ιούλιο είναι η εποχή του καρναβαλιού στο Santiago, και τα καρναβάλια της πόλης είναι τα πιο θεαματικά της χώρας, όπως και το ρούμι της είναι το πιο δημοφιλές. Η πόλη του Santiago έχει πολλά πράγματα για τα οποία είναι υπερήφανη –για παράδειγμα, είναι το λίκνο όλων σχεδόν των μουσικών ειδών στην Κούβα, μια χώρα στην οποία η μουσική αποτελεί έκφραση της ψυχής και της ουσίας της. Πάντως, ο λαός του Santiago είναι αυτός που συνιστά την πιο αλάνθαστη σκοπιά. Αυτοί οι χαρούμενοι, παροιμιωδώς φιλόξενοι άνθρωποι είναι ισχυρογνώμονες, ικανοί να φέρουν εις πέρας τα μεγαλύτερα κατορθώματα και ενσαρκώνουν υψηλές αξίες. Είναι υπερήφανοι που ζουν στη μοναδική πόλη της Κούβας που έχει ανακηρυχθεί επισήμως ηρωική, ένας τίτλος που της αποδόθηκε προς τιμήν της εξαιρετικής συμβολής του λαού της πόλης στον Αγώνα της Κούβας για ανεξαρτησία. Αυτός είναι και ο λόγος που σας συνιστούμε να γνωρίσετε το Santiago μέσα από τη ζωή των κατοίκων του.

Εξερευνήστε τους στενούς, ελικοειδείς δρόμους που βρίθουν από ιστορία και μουσική, δρόμοι πλαισιωμένοι από μεγάλα παράθυρα και στοιβαγμένα μπαλκόνια που ξεχειλίζουν από λουλούδια. Είναι ένας τόπος που πρέπει να γνωρίσετε από κοντά και δεν θα απογοητευθείτε αν ακολουθήσετε την χρυσή συμβουλή που λέει ότι κάθε λεπτό των διακοπών σας θα πρέπει να κρύβει μια έκπληξη, κάτι για να θαυμάσετε ή ένα ωραίο μέρος για να περιπλανηθείτε. Το Santiago de Cuba διαθέτει ξενοδοχεία πρώτης κατηγορίας, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στις παραλίες του, όπως επίσης και καλά διατηρημένες φυσικές ομορφιές. Η ξενοδοχειακή υποδομή της περιοχής εξασφαλίζει μια σταθερή βάση για τουρισμό ευρείας κλίμακας, με πολλές δυνατότητες για εξελιγμένα, εξειδικευμένο τουρισμό για τους πλέον απαιτητικούς. Ο Διεθνής Αερολιμένας Antonio Maceo, ο οποίος δέχεται μεγάλα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες πτήσεις, είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα αεροδρόμια της Καραϊβικής, και ο λιμένας για κρουαζιερόπλοια στον κόλπο διαθέτει εξαιρετικές προϋποθέσεις για τουρισμό που μετακινείται με κρουαζιερόπλοια.

Η επαρχιακή πρωτεύουσα και η περιφέρεια συνολικά έχουν γνωρίσει μεγάλη κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, η οποία τους εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης. Επιπλέον, η πόλη του Santiago με την καλύτερη γεύση από Καραϊβική, και η Καρχηδόνα, στην Κολομβία, είναι οι μόνες πόλεις της Λατινικής Αμερικής που έχουν κερδίσει το βραβείο Golden Apple που απονέμει η Διεθνής Ομοσπονδία Ταξιδιωτικών Συγγραφέων και Δημοσιογράφων (FIZET), σε αναγνώριση της εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και των συνθηκών της περιοχής ως τουριστικού προορισμού. Η πόλη διαθέτει κτίρια πολλών αρχιτεκτονικών ρυθμών και οι επισκέπτες είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι εδώ. Τα νερά στις παραλίες έχουν όλο το χρόνο μια ευχάριστη θερμοκρασία και ο βυθός της θάλασσας φιλοξενεί ένα συναρπαστικό κόσμο θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Επιπλέον, το σκηνικό στα βουνά Sierra Maestra είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Πέραν όλων αυτών, το Santiago έχει να επιδείξει ορισμένα μέρη που είναι μοναδικά στην Κούβα. Δύο από αυτά, είναι το Κάστρο του San Piedro de la Roca del Morro και τα Ερείπια των Γαλλικών φυτειών καφέ στα όρη ανατολικά της πόλης –και τα δύο μέρη έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Άλλα αξιοθέατα είναι η Οικία των Τροβαδούρων –το Μουσείο Ρουμιού –το Κοιμητήριο Santa Ifigenia, όπου κείται ο εθνικός ήρωας της χώρας Jose Marti και η Βασιλική El Cobre Sanctuary of our lady of Charity (η φιλάνθρωπος παρθένα), προστάτιδα αγία της Κούβας, την οποία αναγνώρισε επισήμως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ κατά την επίσκεψή του στη χώρα τον Ιανουάριο του 1998. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι πόλοι έλξης: τα σκιερά πάρκα, πάντα κατάμεστα από κόσμο –οι στριφογυριστοί δρόμοι που πάνε πάνω-κάτω –οι δρόμοι που κόβονται από σκαλοπάτια –και τα μουσεία, θέατρα και άλλοι πολιτισμικοί θεσμοί.

Δεν έχετε επισκεφθεί πραγματικά το Santiago αν δεν δείτε το Tivoli, μια γειτονιά με Γαλλικές-Αϊτινές ρίζες, όπου η καντρίλια εξελίχθηκε σε χορό, η δημοτικότητα του οποίου σάρωσε όλον τον κόσμο. Επισκεφθείτε το Ιστορικό-Στρατιωτικό Πάρκο στο Λόφο San Juan, που αποτέλεσε το σκηνικό για τις τελευταίες μάχες του Ισπανο-Κουβανό-Αμερικανικού Πολέμου το 1898, και τον πρώην στρατιωτικό καταυλισμό Moncada, στον οποίο επιτέθηκαν ο Φιντέλ Κάστρο και οι σύμμαχοί του στις 26 Ιουλίου 1953, ως την πρώτη ενέργεια της Επανάστασης που οδήγησε στην πλήρη ανεξαρτησία της Κούβας την 1η Ιανουαρίου 1959. Το Santiago είναι ιδανικός τουριστικός προορισμός, γεμάτος εκπλήξεις για τους επισκέπτες, με μια ολοκληρωμένη υποδομή ως προς τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες. Εδώ θα βρείτε όχι μόνο άνεση αλλά και περιπέτεια και ζεστή φιλοξενία. Αναμφισβήτητα, αυτή η επαρχία αποτελεί έναν από τους πλέον ενδιαφέρουσες τουριστικούς προορισμούς στην Κούβα.


Το Santiago de Cuba είναι ένας τουριστικός προορισμός που συνδυάζει πολλές αρετές και καλλονές, και δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του λαού του και με την κουλτούρα και την ιστορία του τόπου, ενώ συγχρόνως απολαμβάνουν τις εξωτικές παραλίες και άλλες καλά διατηρημένες φυσικές καλλονές. Από ιστορική-πολιτισμική σκοπιά, πολλές πλευρές αυτής της περιοχής που είναι γνωστή ως λίκνο του μπολερό και όπου οι παραδοσιακές μπαλάντες και οι χοροί που συνοδεύονται από τραγούδια είναι βαθειά ριζωμένοι, είναι μοναδικές.

Ενδιαφεροντα μερη για να επισκεφθειτε

  • Ο πιο σημαντικός ιερός τόπος για τους Κουβανούς και η πιο ξακουστή εκκλησία στη χώρα, βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Sierra Maestra, κοντά στα παλαιά χαλκωρυχεία, από τα οποία πήρε και την ονομασία. Η εκκλησία με τους 3 τρούλους και το χορταστικό όνομα “El Sanctuario de Nuestra Senora de la Caridad del Cobre”, χτίσθηκε το 1927, υψώνεται στο λόφο Maboa και πλαισιώνεται όμορφα από καταπράσινα δάση. Οι πιστοί έρχονται εδώ απ’ όλα τα μέρη της Κούβας για να προσκυνήσουν ευλαβικά και να ζητήσουν την προστασία μιας μαύρης Παναγίας, της Φιλάνθρωπης Παρθένας (Virgen de la Caridad). Πρόκειται για την προστάτιδα της Κούβας και η εικόνα της, τυλιγμένη σ’ ένα αστραφτερό, χρυσό χιτώνα είναι εμφανής σ’ όλη τη χώρα. Η αντίστοιχη φιγούρα της στην Αφρο-Κουβανέζικη λατρεία είναι η θεά της αγάπης και της θηλυκότητας, η Ochún, η οποία είναι επίσης μαύρη και ντυμένη με ανοιχτά κίτρινα ρούχα. Το 1998 ο Πάπας επισκέφθηκε και ευλόγησε το ναό, αποκαλώντας την Παρθένα Βασίλισσα της Κούβας (La Reina de los Cubanos) και προσέφερε ως δωρεά ένα κομποσκίνι και ένα στέμμα. Σύμφωνα με το Θρύλο, η προστάτιδα αγία της Κούβας διασώθηκε, ελαφρά χτυπημένη, στον κόλπο Nipe το 1611 από 3 νεαρούς ψαράδες (ή μεταλλωρύχους, αναλόγως του ποιός διηγείται την ιστορία), που λίγο έλειψε να αναποδογυρίσει η βάρκα τους. Η Παναγία είχε πάνω της μια επιγραφή YO SOY LA VIRGEN DE LA CARIDAD (Εγώ είμαι η Παρθένα της Φιλανθρωπίας). Με το ξύλινο άγαλμα στα χέρια, κατόρθωσαν να βγουν στην ακτή. Η Παρθένα στέκεται στο δεύτερο όροφο, πάνω στις πίσω σκάλες, καλυμμένη με τζάμι. Όταν πραγματοποιείται η θεία λειτουργία, με το πάτημα ενός κουμπιού η Παρθένα στρέφεται και αντικρύζει την σύναξη. Το ετήσιο προσκύνημα είναι στις 12 Σεπτεμβρίου και η ονομαστική εορτή της Πολιούχου αγίας στις 25 Ιουλίου. Η Βασιλική είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6:30 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

  • 25 χιλ. (16 μίλια) νοτιοανατολικά του Santiago de Cuba. Έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO πάρκο διαφύλαξης της βιόσφαιρας και εκτείνεται σε 40 χιλ. (25 μίλια). Οι τοπικές παραλίες με σκούρα άμμο είναι αδιάφορες και τα ξενοδοχεία είναι απομονωμένα, αλλά το Πάρκο επιφυλάσσει πολλούς έλξης, ορισμένοι εξ αυτών κατασκευασμένοι από το ανθρώπινο χέρι, για τους επισκέπτες που θα διαθέσουν 1-2 μέρες επιπλέον στο Santiago. Ο δρόμος που οδηγεί νοτιοανατολικά έξω από το Santiago περιστοιχίζεται από 26 μνημεία επαναστατών ηρώων που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση στους στρατιωτικούς καταυλισμούς της Moncada. Περίπου 10 χιλ. (6 μίλια) ανατολικότερα συναντάμε το Valle de la Piehistoria (Κοιλάδα της Προϊστορίας), στο 6,5 χιλ. Carretera Baconao (τηλ. 22/93-9039), το μοναδικό αλλά άτονο “Jurassic Park” που αποτελεί την πιο φθηνή ατραξιόν. Τοποθετημένα σε φάρμες βρίσκονται 250 συμπαγή αγάλματα δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος και ένας γιγαντιαίος άνθρωπος της Εποχής του Λίθου, ο οποίος κρατά ένα ρόπαλο. Το Πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και η είσοδος κοστίζει 1$. Το Museo Nacional del Transporte (Μουσείο Αυτοκινήτου) βρίσκεται πιο κοντά στη σύγχρονη ιστορία μας, Carretera Baconao χιλ. 8,5 (τηλ. 22/63-9197). Εκτίθενται αρκετά παλαιά αυτοκίνητα, μερικά πιο σημαντικά και σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι κάποια άλλα. Ένα από αυτά, ένα Chevrolet του 1951, το είχε οδηγήσει ο αδελφός του Fidel, ο Raul κατά την επίθεση Moncada (εκεί έχασε τη ζωή του). Μια Cadillac ανήκε στο θρυλικό τραγουδιστή Beny Moré. Η συλλογή του Μουσείου με vintage αμερικάνικα αυτοκίνητα δημιουργήθηκε με την καινοφανή πρακτική με αντάλλαγμα τα παλαιά τους Cadillac και Chevrolet αυτοκίνητα. Δίπλα βρίσκεται μια συλλογή από μερικές χιλιάδες μινιατούρες αυτοκινήτων.

  • Περίπου 2 χιλ. (1¼ μίλια) πέρα από το Gran Piedra, ένας βατός χωματόδρομος οδηγεί στο Museo La Isabelica, Carretera de la Gran Piedea στο 14ο χιλ., ένα εξοχικό σπίτι εν μέσω φυτειών καφέ, που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και που κάποτε ανήκε στους νεοφερμένους Γάλλους μετανάστες που εγκατέλειψαν την Αϊτή μετά την εξέγερση των δούλων εκεί το 1791. Ο ιδιοκτήτης έδωσε την ονομασία La Isabelica λόγω της ερωμένης του (και μετέπειτα συζύγου του), μια όμορφης σκλάβας. Το σπίτι ήταν μια πέτρινη έπαυλη, χτισμένη στο ρυθμό των αγροτικών γαλλικών πύργων τσιφλικιού στην Αϊτή. Βρισκόταν σε μια από τις περίπου 60 φυτείες καφέ της περιοχής που αποδείχθηκε πολύ φιλόξενη για το φύτεμα σπόρων καφέ. Οι 200 φυτείες καφέ Arabica στην περιοχή βοήθησαν την Κούβα να γίνει το νούμερο 1 στην παραγωγή καφέ παγκοσμίως μέχρι το 1850, οπότε ξεπεράσθηκε από τη Βραζιλία. Αυτές οι Φραγκο-Αϊτινές φυτείες ανακηρύχθηκαν πρόσφατα από την UNESCO ως τοποθεσίες παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο εσωτερικό του αρχοντικού La Isabelica υπάρχει ένα εργαστήριο, αυθεντικά έπιπλα και ξαναζωντανεύει τη ζωή της εποχής εκείνης. Η είσοδος κοστίζει 2$ και είναι κλειστό κάθε Δευτέρα.

  • Μια αξιομνημόνευτη μάχη του Επαναστατικού Στρατού κατά των στρατευμάτων του δικτάτορα Μπατίστα έλαβε χώρα στην περιοχή αυτή στις 28 Μαΐου 1957, η οποία περιοχή σήμερα ανήκει στο Δήμο Guamá. Ο Αρχιστράτηγος Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκε της σύγκρουσης, η οποία είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο Επαναστατικός Στρατός, και αποτέλεσε αφετηρία για την εξέλιξη της εξέγερσης κατά των εχθρικών δυνάμεων, καταδεικνύοντας την ύπαρξη του έντονου αγώνα που ήταν αδύνατο πλέον να κρύψουν οι Αρχές. Η υψηλή μαχητική δεινότητα των Επαναστατικών στρατευμάτων είχε αποδειχθεί, όπως επίσης και η σπουδαιότητα των γεωργών της περιοχής, οι οποίοι συνεργάζονταν και πάλευαν στο πλευρό των στρατιωτών. Σύμφωνα με τον Che, αυτή η μάχη σήμανε τον ερχομό της εποχής του Επαναστατικού Στρατού (Ejército Rebelde) και ανακηρύχθηκε Εθνικό Μνημείο στις 25 Δεκεμβρίου 1979.

  • Το μέρος όπου στεγάζονταν το Στρατιωτικό Αρχηγείο του 2ου Μετώπου του Επαναστατικού Στρατού υπό την ηγεσία του διοικητή Raul Castro. Σήμερα, είναι ένα πολιτιστικό συγκρότημα μ’ ένα μαυσωλείο προς τιμήν των μαρτύρων του 2ου μετώπου αλλά και δημοτικό μουσείο.

  • Αυτό το μέρος βρίσκεται στο Δήμο Mella, στην επαρχία Santiago και ανακηρύχθηκε Εθνικό Μνημείο στις 10 Οκτωβρίου 1978 λόγω της σπουδαιότητάς του για τους αγώνες προς την ανεξαρτησία. Στις 15 Μαρτίου 1878 πραγματοποιήθηκε η περίφημη Διαμαρτυρία Baragua (Protesta de Baraguá), ένα από τα πλέον αξιοπρεπή και λαμπρά γεγονότα κατά τους αγώνες του Κουβανικού Στρατού Mambi εναντίον των Ισπανικών Αποικιακών στρατευμάτων τον 19ο αιώνα. Κατά τη διαμαρτυρία αυτή, ο Δήμαρχος Στρατηγός Antonio Maceo Crajales Campos κατάφερε να αναδείξει την ιδέα της ένδοξης Κραυγής του Yara (Crito de Yara), διαμαρτυρόμενος κατά τις συνθήκες ειρήνης που είχε υπογραφεί προηγουμένως στο Zanjon και παρουσίαζε έλλειμμα ανεξαρτησίας.


Παραλιες

Η ακτή της επαρχίας Santiago είναι άγρια, πολύ ζεστή και προφανώς άθικτη, προικισμένη με μαγευτικούς ορμίσκους που κρύβουν παραλίες με βότσαλα ή αμμουδιά και με φόντο βουνοκορφές πνιγμένες στη βλάστηση. Αυτό είναι το σκηνικό στο Baconao Πάρκο Διαφύλαξης της Βιόσφαιρας, το οποίο σας επιφυλάσσει πολλές φυσικές καλλονές, μεταξύ των οποίων μικρές, απόκρυφες παραλίες. Οι περιοχές Sigua, Daiquiri, Bucanero και Sierra Mar ενδείκνυται για κατάδυση, εκτείνονται σε μήκος πολλών μιλίων της ακτής, η οποία διαθέτει εξάλλου άνετα ξενοδοχεία και πολλά κέντρα scuba diving με έμπειρο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Οι 73 τοποθεσίες για scuba diving βρίσκονται σε σημεία όπου ο βυθός της θάλασσας είναι καλά προστατευμένος· η ορατότητα είναι εξαιρετική καθώς τα νερά είναι τόσο κρυστάλλινα, και υπάρχουν λοφίσκοι, μεγάλες αμμώδεις εκτάσεις, επιμήκεις ανυψώσεις του βυθού, πτώσεις και εντυπωσιακά τείχη. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 70 ναυάγια πλοίων σ’ αυτήν την πλευρά της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τον Ισπανικό Στόλο που κατατρόπωσαν τα πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού, βυθίζοντάς τα το 1898 στο Santiago κατά τη διάρκεια του Ισπανικού-Κουβανικού-Αμερικανικού Πολέμου.

Θαλασσια σπορ

Στο Punta Gorda, το Santiago de Cuba διαθέτει μια από τις σημαντικότερες διεθνείς μαρίνες της χώρας. Στις παροχές της περιλαμβάνονται ο ελλιμενισμός, το ηλεκτρικό ρεύμα, η τροφοδότηση και οι επισκευές. Συνεπώς, αν φθάσετε στο Santiago με σκάφος, και εσείς και αυτό θα τύχετε εξαιρετικής φροντίδας. Η διεθνής μαρίνα Punta Gorda παρέχει κρουαζιέρες με γιοτ (στα οποία διανυκτερεύετε αν χρειασθεί), για να απολαύσετε το εντυπωσιακό, παραλιακό τοπίο με τους κόλπους, τις στενές πεδιάδες και τα επιβλητικά βουνά που “πέφτουν” απότομα στην παραλιακή πλατφόρμα.

Οι 4 βασικές περιοχές για scuba diving είναι οι Sigua, Daiquiri, Bucanero και Sierramar, όλες με τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Εξαιρετικό τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό –υποθαλάσσιο σκηνικό και αρκετές ιδιομορφίες στο ανάγλυφο του βυθού, όπως επιμήκεις ανυψώσεις, πτώσεις του πυθμένα και εντυπωσιακά τείχη, είναι οι βασικοί πόλοι έλξης για τους αυτοδύτες. Οι επισκέπτες που διαμένουν στα παραλιακά ξενοδοχεία του Santiago έχουν πρόσβαση σε ωραίες παραλίες και σε κέντρα θαλάσσιων σπορ.


φυση και περιπετεια

Τα παραλιακά ξενοδοχεία στην περιοχή Baconao οργανώνουν εκδρομές για ιππασία στα μονοπάτια με φυσικά παρατηρητήρια και άφθονη βλάστηση. Μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος, και υπάρχουν καλές συνθήκες για ψάρεμα. Σας συνιστάμε ιδιαιτέρως το El Salton, ένα κατάλυμα μακριά από την πόλη, στη μέση των Όρων Sierra Maestra, όπου μπορείτε να φθάσετε είτε με ελικόπτερο είτε με σκάφος.


Your Way Travel

Γρ. Λαμπράκη 33
Γλυφάδα, Αττική
211 71 07 777

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις και προσφορές μας.

Ακολουθηστε μας

Developed by intraCORE