Ταξιδι στην ιστορια της Κουβας

Τρινιδαδ

ενδιαφεροντα σημεια


Καιρος

Ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο με κόκκινες σκεπές και δρόμους με μικρά τούβλα, η πόλη αυτή είναι γεμάτη από την ιστορία της αποικιακής Κούβας.

Το 1988 η UNESCO ανακήρυξε την Trinidad “Παγκόσμιο Μνημείο”. Η UNESCO ανακήρυξε την Trinidad (η οποία ιδρύθηκε το 1514 και ήταν ο τρίτος Ισπανικός αποικισμός στην Κούβα) τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω της αποικιακής αρχιτεκτονικής της που ανατρέχει στον 18ο, 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το παλαιότερο τμήμα της πόλης (που αριθμεί 55 οικοδομικά τετράγωνα με 1.211 κτίρια) συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους πόλους έλξης της. Περιλαμβάνει πανέμορφες εκκλησίες (όπως είναι ο Μεγάλος Ενοριακός Ναός, ένα νεοκλασικό κτίριο του 1892) και δημόσιες πλατείες, με πιο σημαντική την Main Square – η οποία περιβάλλεται από πανέμορφα κτίρια με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική πλατεία της χώρας, με πρώτη την Cathedral Square στην Αβάνα. Η Trinidad διαθέτει αρκετά μουσεία: το Ρομαντικό Μουσείο και το Μουσείο Αρχιτεκτονικής, Αρχαιολογίας, Ιστορίας και της Πάλης κατά των αντεπαναστατών. Ένα αρχοντικό του 1723 διαθέτει προς πώληση σουβενίρ και σπέσιαλ ποτά χαρακτηριστικά της πόλης: canchancharas (για το οποίο φημίζεται ο οίκος), ένα κοκτέιλ με μέλι, χυμό λάιμ και δυνατό κρασί. Η πόλη έχει να επιδείξει επίσης την Casa de la Trova (τον Οίκο των Τροβαδούρων) και την Casa de la Musica (τον Οίκο της Μουσικής). Τα βράδια, επιλέξτε ανάμεσα σε μια disco, αρκετά μπαράκια και παραστάσεις παραδοσιακού χορού.


Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το παλιό ιστορικό κέντρο της Trinidad είναι με τα πόδια, έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. Η Plaza Mayor, προικισμένη με πολλά ιστορικά κτίρια και μουσεία, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Η κοιλάδα με τους Μύλους Ζάχαρης, ένα από τα οκτώ μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κούβα, βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη της Trinidad. Τα καλύτερα ξενοδοχεία της Trinidad βρίσκονται στην Ancon Beach, μία από τις πιο παρθένες παραλίες του νησιού.

Κορυφαια αξιοθεατα

  • Από τις απαρχές της πόλης της Trinidad, και όπως συνέβη με τις περισσότερες πόλεις που ίδρυσαν οι Ισπανοί, οι σχετικές παραδόσεις συγκεντρώθηκαν γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης. Από το 1514 και μετά η πλατεία υπέστη αλλαγές και 300 χρόνια αργότερα πήρε τη σημερινή μορφή της. Κατά τον 19ο αιώνα, εδώ βρίσκονταν ο Καθεδρικός Ναός, όπως επίσης και επαύλεις και ανάκτορα των γαιοκτημόνων οικογενειών Brunet, Padrón, Ortiz και Sánchez-Iznaga. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια έχουν μετατραπεί σε μουσεία και η πλατεία είναι όμορφα στολισμένη με 4 κήπους που περιβάλλονται από φράχτες από τη Φιλαδέλφεια, λάμπες δρόμου και ένα άγαλμα της Ελληνίδας Μούσας Τερψιχόρης στο κέντρο της.

  • Πιο γνωστή ως Parroquial Mayor, χτισμένη το 1892. Το εσωτερικό της είναι πολύ απλό, βικτωριανού-γοτθικού ρυθμού, μ’ έναν εντυπωσιακό, όμορφα διακοσμημένο βωμό (Αγία Τράπεζα). Σύμφωνα με βιβλιογραφικές περιγραφές, σ’ αυτήν την εκκλησία καταγράφηκαν για πρώτη φορά βαπτίσεις λευκών το 1514. Η Αγία Τράπεζα από εκλεκτό ξύλο αντικατέστησε το παραδοσιακό μάρμαρο.

  • Κτίριο κοινού βιομηχανικού ρυθμού που βρίσκεται σ’ ένα τοπίο χαρακτηριστικό της Κούβας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1830 ή στις αρχές του 1840 και σκοπό είχε να αποτελέσει ένα πύργο-παρατηρητήριο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μύλων ζάχαρης. Το κτίριο, ύψους 43,5 μέτρων, είναι μοναδικό στην Κούβα και διαθέτει μια σκάλα με 184 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του.

  • Άρχισε να χτίζεται το 1770 και ολοκληρώθηκε το 1813. Κατά τον περασμένο αιώνα κατεδαφίστηκε, και μόνο ο πύργος έμεινε όρθιος. Πάντως, μερικά χρόνια αργότερα ανακατασκευάσθηκε υπό το αρχικό του σχέδιο. Το 1986 το μοναστήρι μετατράπηκε επιτέλους σε Μουσείο της Πάλης του Κουβανικού Λαού και της Αντεπανάστασης.

  • Η Κοιλάδα με τους Μύλους Ζάχαρης (Sugramill Valley), -την οποία η UNESCO ανακήρυξε τμήμα παγκόσμιας πολιτιστικής κκληρονομιάς- απέχει λίγα μόλις λεπτά οδήγησης από την Trinidad. Εδώ, θα δείτε απομεινάρια από φυτείες ζαχαροκάλαμου που ανατρέχουν στο 19ο αιώνα, με δοχεία καθαρισμού της ζάχαρης, πύργους, τροχούς (γρανάζια), ακόμα και μερικά αρχοντικά που ανήκαν στην αριστοκρατία της εποχής, όπως είναι το “μεγάλο σπίτι” στο Μύλο Ζάχαρης Guaimaro, με ιταλικές τοιχογραφίες, ξύλινα κιγκλιδώματα (σκάλας) και τοξοειδή παράθυρα.


Παραλιες

Πέρα από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και την αποικιακή όψη, η Trinidad στολίζεται με τη θάλασσα, και συγκεκριμένα με δύο εξαιρετικές παραλίες: τις Ancon και Maria Aguilar, που και οι δύο είναι πολύ κοντά και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες της νότιας ακτογραμμής της Κούβας. Η Ancon Beach απέχει μόλις λίγο παραπάνω από 7 μίλια (12 χιλ.) από την πόλη, έχει έκταση 2½ μίλια (4 χιλ.) και διαθέτει άσπρη άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Ο βυθός της είναι ιδανικός για scuba diving και ψάρεμα με καλάμι.

Η Χερσόνησος Ancon περιβάλλεται από μια στενή υφαλοκρηπίδα με αμμώδη πυθμένα που διακρίνεται από πολύχρωμα κοράλλια, επιμήκεις ανυψώσεις του βυθού που φθάνουν σε ύψος τα 16½ πόδια (5 μέτρα), τούνελ και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Διαθέτει 21 σημεία για scuba diving, όπου μπορείτε να δείτε συγκεντρώσεις Μαύρων Κοραλλιών (είδος antipathies), μια μεγάλη ποικιλία σπόγγων, ανθόζωων γένους gorgonacea και πολλά είδη πολύχρωμων ψαριών.

Αν αναζητάτε μια πιο γνήσια Κουβανέζικη περιοχή, μακριά από τις βασικές τουριστικές παραλίες αλλά στην περιοχή της Trinidad, επισκεφθείτε το La Boca, ένα προάστιο της Trinidad που απέχει μόλις 5 λεπτά οδήγησης με ταξί ή 20 λεπτά με το ποδήλατο από το κέντρο της πόλης.


Φυση

Σε απόσταση λίγων μιλίων από την Trinidad, ανεβαίνοντας έναν απότομο ορεινό δρόμο, συναντάμε το Φυσικό Πάρκο Topes de Collantes Natural Park, σε ύψος 2.625 ποδιών (800 μέτρων) από την στάθμη της θάλασσας, ψηλά χωμένο στα βουνά με δροσερό μικροκλίμα. Τα ρέματα και τα ποτάμια στις κοιλάδες του διοχετεύονται κάτω από τη γη, και δεκάδες είδη χλωρίδας και πανίδας ζουν εδώ, όπως πολύχρωμα πουλιά, φτέρες, δένδρα με πολύτιμο ξύλο και ορχιδέες, πολλές από τις οποίες ενδημούν εδώ. Εδώ θα συναντήσετε επίσης πανέμορφους καταρράκτες, όπως οι Caburni, που πέφτουν από ύψος σχεδόν 200 ποδιών (60 μέτρων) σε μια λιμνούλα που τροφοδοτείται από αρκετές πηγές.

Υπάρχει ένα τουριστικό συγκρότημα 4 αστέρων, το Escambray Kurhotel, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 200 δωμάτια, γυμναστήριο, θερμαινόμενη πισίνα και άλλες ανέσεις, και αποτελεί ιδανική βάση για όσους λατρεύουν την πεζοπορία, την παρατήρηση πουλιών, την ιππασία, το κολύμπι σε κρυστάλλινα, καθαρά ποτάμια, την σπηλαιολογία και την επίσκεψη σε μέρη που συνδυάζουν τη φύση με τις αγροτικές παραδόσεις και την λαχταριστή τοπική κουζίνα.

Στη συνέχεια, ακολουθήστε έναν άλλο ορεινό δρόμο για να φθάσετε στο Πάρκο El Nicho, με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, τα ενδημικά είδη φυτών και πουλιών, τα σπήλαια και τις λιμνούλες, που ενδείκνυνται για κολύμπι.


καταλυματα και υπηρεσιες

Υπάρχουν 3 ξενοδοχεία στη Χερσόνησο Ancon: το Club Gran Caribe Ancon, 3 αστέρων, all-inclusive- το Horizontes Costasur, 3 αστέρων, και το Brisas Trinidad del Mar, 4 αστέρων. Και τα τρία είναι παραλιακά, με συνολικό αριθμό δωματίων που ξεπερνά τα 500, όλα με κλιματισμό και δορυφορική τηλεόραση. Τα ξενοδοχεία διαθέτουν επίσης πισίνα, εστιατόριο, γυμναστήριο, μπαρ, γήπεδο τένις, disco και οικογενειακό περιβάλλον. Στην Trinidad υπάρχουν τουλάχιστον άλλα έξι αστικά και αγροτικά ξενοδοχεία και βίλες, συν μια διεθνής κλινική. Στη Χερσόνησο Ancon ένα κέντρο scuba diving θα σας εφοδιάσει με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να απολαύσετε στο έπακρο αυτήν την πανέμορφη παραλία της Καραϊβικής. Η Χερσόνησος Ancon διαθέτει επίσης μια μαρίνα με εξοπλισμό για καταδύσεις, οργανώνει safaris στα νησάκια της περιοχής, υποβρύχιο ψάρεμα και ψάρεμα με συρτή και προσφέρει υπηρεσίες για να διαμείνετε σε σκάφος στο Αρχιπέλαγος Jardines de la Rein. Η μαρίνα διαθέτει εξαρτήματα αγκυροβόλησης, πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, στρατιωτικό σούπερ μάρκετ, καύσιμα, τουαλέτες με ντουζιέρες και ένα μπαρ-εστιατόριο.


Your Way Travel

Γρ. Λαμπράκη 33
Γλυφάδα, Αττική
211 71 07 777

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις και προσφορές μας.

Ακολουθηστε μας

Developed by intraCORE